Grondwitloof
v.z.w. Brussels Grondwitloof
banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6 banner7 banner8 banner9 banner10 banner11 banner11 banner11 banner11



 


Interesse om grondwitloofteler te worden?
Neem contact op


Brabants trekpaard trekt grondwitloofseizoen op gang
8 oktober 2017
Nederokkerzeel (Kampenhout)


Hoofdgerechten

Gegratineerd grondwitloof, Italiaans getint

Recept: Hans Verhaegen

Prijswinnaar Eenvoudigste recept seizoensopening Brussels Grondwitloof 2014

 

Voor 4 porties

4 stronken grondwitloof
250 gr macaroni
2 sjalot
200 gr Gerookt Spek
1 liter Melk
Blanke roux of Maïzena
Boter
Peterselie
Teentje Look
Verse Basilicum
Peper , zout en nootmuskaat
Parmezaankaas

 

Bereiding

Snij de sjalotjes fijn. Snij het spek in fijne reepjes. Snij ons grondwitloof grof en hak de peterselie heel fijn.
Nu stoven we de sjalotjes met het spek en onze look aan. Als deze stoven voegen we onze melk hieraan toe en laten we alles koken waarna we het geheel binden met onze roux of maïzena en om alles lekker dik te maken (hier ook naar keuze omdat sommige mensen graag een dikke of dunne saus hebben !!)voegen we nog onze gemalen Parmezaankaas hier aan toe .
Dit geheel smaken we af met onze kruiden peper , zout en nootmuskaat.
Ondertussen koken we onze pasta al dente (beetgaar).
Nu bakken we ons grondwitloof aan en mengen dit met de pasta.
Nu oversauzen we het geheel en doen er als dit gedaan is op het einde de fijn gesneden basilicum onder (kan ook perfect zonder) om vervolgens dit nog eventjes in de oven te laten gratineren om een KROKANT GOUDKLEURIG korstje erop te krijgen.
Beetje afwerken met een takje basilicum en onze peterselie en Smakelijk eten !!

Onze jongste zullen er zot van zijn (de ouderen ook).

 

 

Grondwitloof met kruidenkaas

Recept: Annemie Boeckstaens

Prijswinnaar Eenvoudigste recept seizoensopening Brussels Grondwitloof 2014

Voor 4 porties

Grondwitloof
1 sjalot
½ blokje groentebouillon
½ blokje kippenbouillon
1 boursin met fijne kruiden

Bereiding

Stoof een sjalot in olijfolie. Hak het witloof in grove stukken. Voeg bij de sjalot. Voeg 1/2 blokje groentebouillon en 1/2 blokje kippenbouillon toe.  Laten sudderen. Roer hieronder een potje boursin met fijne kruiden. Klaar!
 

 

 

Moeders’ witloofstoemp

Recept: Mathilde Nobels

Prijswinnaar  Eenvoudigste recept seizoensopening Brussels Grondwitloof 2012

voor 4 porties
1 kg Brussels grondwitloof
1 kg bintjes
400 gr mager gerookt spek in blokjes zonder zwoerd
een lepel olijfolie
25 g boter
peper uit de molen
zout

Bereiding :        
Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook de aardappelen gaar in gezouten water.
Giet af en houd het kookvocht apart.
Plet de aardappelen grof met een vork .
Snijd het Brussels grondwitloof overlangs en dan in schijfjes van maximum 2 cm.
Smelt de boter en stoof het witloof kort (blond).
Meng de geplette aardappelen met het gestoofde Brussels grondwitloof.
Bak het spek goed aan in de olijfolie, laat uitlekken en meng het voorzichtig onder het mengsel van aardappelen en Brussels grondwitloof. Reserveer enkele partjes voor de garnering van de borden
Voeg eventueel enkele lepels kookvocht bij om het gerecht smeuïger te maken.
Breng op smaak met peper uit de molen en garneer met enkele reepjes spek.
Smaakt heerlijk met een biertje!

 

Gevulde paprika’s op een bed van gestoofd Brussels grondwitloof

Recept: Marie-Claire Scheers

Prijswinnaar  Origineelste recept seizoensopening Brussels Grondwitloof 2012

voor 4 porties
1,5 kg Brussels grondwitloof
4 paprika’s
800 gr gehakt
Boter
Peper, zout en muskaatnoot
Kookpan met brede bodem en deksel

Bereiding :        
Kapje van de paprika’s snijden, zaadjes en zaadlijsten verwijderen, uitspoelen en even laten uitdruppen.
Gehakt aanmaken met peper, zout en muskaatnoot.
Paprika’s vullen met de gehaktbereiding, stevig aanduwen.
Boter verhitten, daarin de paprika’s laten kleuren aan iedere zijde.
Brussels Grondwitloof reinigen en overlangs doorsnijden.
Brussels Grondwitloof bij de paprika’s voegen en even laten aanbakken in de hete boter.
Vuur minderen, deksel op de pan en alles zachtjes laten verder stoven.
De totaal verschillende smaken van het Brussels Grondwitloof en de paprika’s zijn heerlijk samen !

 

 

Brussels grondwitloof met kip in de oven

Recept: Carina Geens

Prijswinnaar  Eenvoudigste recept seizoensopening Brussels Grondwitloof 2013

voor 4 porties
1kg Brussels grondwitloof
4 kippenfilets
klein doosje kokosmelk
teentje look
peper, zout en currypoeder
olijfolie

Bereiding :        
Was het witloof en snij het in 4, snij het harde gedeelte weg, braad het even aan in een pan, verdeel het over een ovenschotel.
Snijd de kipfilets in stukjes en braad even aan en verdeel over het witloof, voeg het blikje kokosmelk toe en kruid alles naar believen. Voeg ook het geplette teentje look toe, zet in een oven van 200°C gedurende een half uur. Halverwege roer je er eens door om te zien of er niks aanbrandt en dat alle smaken goed gemengd geraken. Je kan ook eens proeven of het niet bijna gaar is. Serveer met gekookte aardappels.

 

 

Gestoofd grondwitloof

bijgerecht voor 4 personen

16 kropjes grondwitloof
sap van een halve citroen
200 g boter
peper, zout en nootmuskaat

Pel indien nodig de buitenste bladeren van de witloofkropjes, snij de onderzijde wat bij en verwijder de harde kern. Druppel er wat citroensap over.
Leg de kropjes in een royaal met boter ingevette pan. Kruid met peper en zout en laat op een zacht vuurtje langzaam gaar stoven.
Om de typische eigenschappen van het grondwitloof te behouden stooft men best in eigen vocht, zonder toevoeging van water. Bedek het witloof met een stukje bakpapier en laat de kropjes goudbruin worden. Kruid naar smaak met wat nootmuskaat.

 

Tip

Een snelle methode is de kropjes in wat water (beet)-gaar koken en dan in een pan rondom aanbakken.
Dit geeft echter niet de volle vermenging van smaken.
Echt smaakvol gestoofd witloof krijg je als je de bodem van een pan volledig bedekt met witloof-kropjes, boter, kruiden en een bodempje water toevoegt en alles dan onder deksel op een laag vuurtje beetgaar stooft. Dan deksel van de pan en het water op hoog vuur laten uitkoken. Zodra het water bijna verdampt is de kropjes voorzichtig regelmatig draaien tot de buitenkant mooi bruin is.
Snij bij het voorbereiden de basis van de krop niet te kort af zodat het buitenste blad niet loskomt.

 

 

Hesprolletjes met grondwitloof en kaassaus

voor 4 personen

8 kropjes grondwitloof
sap van ¼ citroen
8 sneetjes gekookte ham
50 g boter
halve liter melk
bloem  
150 g geraspte gruyèrekaas en 50 g extra
50 g gemalen parmezaan
nootmuskaat, peper en zout

Druppel wat citroensap op het witloof en kook de kropjes gaar in licht gezouten water. Laat ze uitlekken. Knijp de kropjes goed uit en wikkel ze in ham.
Vet een vuurvaste schotel in met boter en schik de rolletjes er in.
Maak een blonde roux met boter, melk en bloem, laat even inkoken en smelt hierin de kaas. Kruid met peper en zout en wat muskaatnoot.
Giet de saus over de witloofrolletjes en bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Leg er nog een paar klontjes boter op en plaats in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende ongeveer 25 minuten tot er een mooi lichtbruin korstje ontstaat.

Tips

Te veel kaas in de roux kan maken dat de saus snel waterig wordt. Daarom kan je best wat minder kaas in de roux mengen en het restant over de schotel strooien. Let voor een goede saus ook op gelijke verhoudingen bloem en boter! Ook goed uitknijpen van de kropjes voorkomt waterige saus.

 

Fazant in de pan met kriek en witloof uit de volle grond

1 wildfilet van fazant 

1 eetlepel olijfolie 

2 kroppen witloof
,
zout, peper en nootmuskaat 

1,5 dl kriekbier 

10 g boter

Versnijd de fazant in reepjes. Snijd de witloofkroppen in stukjes.
Verhit de olijfolie in een pan en bruin de stukken fazant. Strooi er peper en zout op.
Neem het vlees uit de pan en leg er nu het witloof in, samen met de geraspte muskaatnoot. Giet er het bier bij en laat dat tot 2/3de uitkoken.
Doe het vlees opnieuw in de saus, meng er de boter door, breng op smaak en dien onmiddellijk op.
Hoe meer kleur  de fazant en het witloof hebben, hoe beter!

Bron: Plus Magazine

 

Taart met Brussels of Brabants grondwitloof en Ganda Ham

Recept: Felix Alen – Hof ter Hode

Voor 8 porties:

10 kroppen grondwitloof (klassiek gekookt en uitgelekt)
kookvocht van het grondwitloof
250 g bladerdeeg (± 1,8 mm dik)
150 g Ganda Ham snippers
6 eieren
3 dl room
2 fijngesnipperde uien
1 geperst knoflookteentje
50 g boter
350 g gemalen Oud Brugge
1 el instant roux
peper, zout, muskaatnoot

Bereiding:

Bekleed een beboterde en gebloemde taartvorm met bladerdeeg.
Prik gaatjes in het deeg met een vork en bekleed met een stukje  bakpapier. Vul de taart met halve gedroogde erwten en bak gedurende 15 minuten voor in een oven van 190°C.
Stoof gesnipperde ui en look zacht in boter en voeg er de Ganda snippers en 4 in reepjes gesneden kroppen grondwitloof aan toe.
Breng 3 dl kookvocht van het grondwitloof aan de kook en bind met de roux.
Klop de eieren los met de room en kruid met peper, zout en muskaatnoot. Voeg de saus toe aan de mengeling ham met grondwitloof en spatel er 2/3 van de gemalen kaas onder. Ontdoe de bladerdeegvorm van het papier met de erwten en vul tot de helft met de saus. Schik er de rest van het gesneden grondwitloof op en bestrooi met de rest van de gemalen kaas.  Bak de taart gedurende 40 minuten in een oven van 180°C. Ontvorm en laat afkoelen op een taartrekje.


© Tony Le Duc

 

Pizza met Brussels of Brabants grondwitloof en Ganda Ham

Recept: Karel De Wolf

Voor 4 porties:

4 pizzabodems
10 vastkokende aardappelen type 'Ratte de touquet'
4 kroppen grondwitloof
1/2 dl olijfolie
1 takje rozemarijn
5 teentjes knoflook
12 plakken Ganda Ham
60 g Parmezaanse kaas
peper van de molen
fleur de sel

Bereiding:

De aardappelen schillen en met de groentenschaaf in plakken van ca. 1,5 mm dikte snijden. De kroppen grondwitloof in de lengte in 4 snijden, de kern weghalen en in 4 stukken snijden.
Grondwitloof en aardappelschijven mengen met olijfolie, rozemarijn, peper van de molen en een weinig zout en gedurende een uur laten marineren. De pizzabodems op een bakplaat leggen en hierop de aardappel grondwitloof mengeling verdelen. De pizza gedurende ongeveer 12 minuten afbakken in een oven van 190°C. Bij de halve baktijd fijne plakjes look op de pizza strooien.
Na het afbakken, naar wens versieren met Ganda Ham, schaafsels van Parmezaanse kaas en een vleugje olijfolie.


© Tony Le Duc

 

Meer recepten:

Witloof in de oven met ham en kaassaus
Fazant in een kleedje van gedroogde ham
Stoofpotje van zalm en witloof
Hartige taart met witloof
Ragout van kippenwit met witloof
Quiche met witloof, ham en Philadelphia
Pittige kaasfondue
Mosselen in witbier en witloof
Spaghetti met scampi en witloof