Grondwitloof
v.z.w. Brussels Grondwitloof
banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6 banner7 banner8 banner9 banner10 banner11 banner11 banner11 banner11



 


Interesse om grondwitloofteler te worden?
Neem contact op


Opening Brussels grondwitloofseizoen
2 oktober 2016
Haacht (Tildonk)


Streekproduct.be

Aan Brabants Grondwitloof werd door de Vlaamse Overheid het label streekproduct.be toegekend.

Door Vlaanderen erkende streekproducten voldoen aan volgende voorwaarden :

  • Zij worden bereid met grondstoffen uit de streek. Soms zijn de streekeigen grondstoffen niet meer voldoende voorradig, denk maar aan mosterdzaad of boekweit, en moeten dan ook ingevoerd worden. Traditionele bereidingen met uitheemse ingrediënten zoals amandelen, cacao, koffiebonen, specerijen, ... komen ook in aanmerking.
     
  • Deze producten worden door de lokale bevolking of door een breder publiek aanvaard als een traditioneel streekeigen product. Europa spreekt van producten met een faam. Zulke producten zijn dan meestal ingeburgerd door traditionele naamgeving, vorm, gebruiken, ...
     
  • Traditionele streekproducten worden naar ambachtelijke wijze vervaardigd volgens de streektraditie. Productiemethodes evolueren, er worden hogere eisen gesteld, maar de producenten kiezen er wel voor om typische handelingen te behouden.
     
  • De traditionele streekproducten worden bereid in hun streek van oorsprong. Soms is het moeilijk om de productie van een streekproduct in de streek te behouden, de producenten met een Vlaams of Europees erkend product kiezen echter voor een productie in eigen streek.
     
  • Traditie betekent een langdurige of historische bekendheid als streekspecialiteit. Om erkend te worden moeten producten minimaal 25 jaar bestaan. Indien een oude bereidingswijze terug opgenomen wordt, bijvoorbeeld bij de ontdekking van een vergeten bierrecept, kan dit product ook naar een erkenning dingen.

Specifieke voorwaarden verbonden aan het dragen van het Vlaams label “Streekproduct.be” voor Brabants Grondwitloof:

  • Geografisch gebied: geteeld in de regio Vlaanderen, zowel binnen de regio Brussel-Mechelen-Leuven als de rest van Vlaanderen
  • Telersrassen: zaden geteeld door zaadfirma's op basis van kruisingsschema’s
  • Teeltwijze: de witloofwortels worden in de volle grond ingetafeld en de witloofkroppen kunnen met of zonder dekgrond geteeld worden

www.streekproduct.be              

Geografische gebieden van de Vlaamse en Europese streeklabels : BGA voor Brussels grondwitloof en streekproduct.be voor Brabants grondwitloof