Grondwitloof
v.z.w. Brussels Grondwitloof
banner1 banner2 banner3 banner4 banner5 banner6 banner7 banner8 banner9 banner10 banner11 banner11 banner11 banner11



 


Interesse om grondwitloofteler te worden?
Neem contact op


Opening Brussels grondwitloofseizoen
2 oktober 2016
Haacht (Tildonk)


Voorgerechten

Witloofslaatje vergezeld van Breidelspek en Zwarte Pens

Recept: Hans Verhaegen

Prijswinnaar Mooist gepresenteerde recept seizoensopening Brussels Grondwitloof 2014

Voor 4 porties

4 stronken grondwitloof
200 gr Breidelspek
2 zwarte pensen
Broodcroutons
Olijfolie
Pijnboompitten
1 citroen

Voor de dressing

2 eierdooiers
1 kleine lepel graanmosterd
2 dl arachideolie
1 dl Keizer Karelbier ( blond)
1 koffielepel honing
Citroensap

Bereiding

Snij het grondwitloof in julienne en besprenkel met citroensap en daarna te mengen met de olijfolie, afsmaken met peper en zout. Bak de broodcroutons in olijfolie. De pijnboompitjes laten kleuren in droge pan op heet vuur. De croutons en pitjes vervolgens mengen onder onze witloofsalade.
Snij vervolgens het Breidelspek in kleine lardons en bak deze aan naar smaak (hard of liever nog zacht). Nu bakken we onze pensen en snijden deze vervolgens in schijfjes.
Meng de eidooiers met de graanmosterd en met de arachideolie om er een mayonaise van te maken vermengd met het bier, de honing, beetje citroensap en tevens ook op smaak gebracht met peper en zout. Nu kunnen we alles mooi serveren op een bord.
Serveertip: Als bier past hier uiteraard een overheerlijke KEIZER KAREL bij !!!

 

 

Witlooftaart

Recept: Nelly Willems

Prijswinnaar Origineelste recept seizoensopening Brussels Grondwitloof 2014

Voor 4 porties

600 g grondwitloof
1 vel bladerdeeg
3 eieren
125 ml vloeibare room
70 g geraspte emmentaler
100 g verse noordzeegarnalen
zout, peper en nootmuskaat

Bereiding
Verwijder de buitenste blaadjes van het witloof, snij een schijfje van het hardere uiteinde af en haal de kegelvormige kern weg.  Snij de krop in repen van 2 cm. In een afgedekte microgolfkom met vergiet stoom je de reepjes 10 min. op 800 watt half gaar.
Kluts de eieren in een kom. Kruid met zout, peper en nootmuskaat. Meng er de room en kaas onder.
Bedek een taartvorm met het bladerdeeg. Doorprik het met een vork op verschillende plaatsen.
Bedek het deeg met het gestoomde witloof. Dep de garnalen droog met een keukenpapier en strooi over het witloof. Giet het ei-room-kaas-kruidenmengsel erover.
Plaats het geheel in het midden van een voorverwarmde oven en bak 30 min. op 200°.
Deze hartige taart is klaar als ze mooi gerezen is en goudbruin kleurt.
Neem uit de oven en laat 5 min. rusten vooraleer uit de vorm te halen.
Dien warm op.

Kooktips

De witloofreepjes kunnen ook gestoofd worden in een pan met wat boter maar door ze te stomen in de microgolf blijft het loof krokanter en behoudt het zijn kleur.
Voor individuele porties kan je kleine taartvormpjes gebruiken. Pas dan de baktijd aan.
Indien je geen siliconen bakvorm gebruikt, boter dan eerst uw taartvorm in en bestrooi met bloem alvorens die met het deeg te bedekken.
De garnalen kan je vervangen door gerookte zalm of spek. In plaats van emmentaler kan je ook comtékaas kiezen.
Deze hartige taart is klaar als je er een mes inprikt en het er droog uitkomt.

 

 

Gebakken geitenkaasjes, omhuld met een jasje van spek, op een bedje van gekarameliseerd Brussels grondwitloof

Recept: Patrick Buron

Prijswinnaar Mooist gepresenteerde recept seizoensopening Brussels Grondwitloof 2013

voor 4 porties

8 geitenkaasjes omhuld met een dun laagje spek
4 stronken Brussels grondwitloof
klontje boter
1 el honing & 1 el balsamicoazijn
peper &zout
tijm & veldsla
toastbrood

Bereiding :        
Witloof in stukjes versnijden, zachtjes beetgaar aanstoven in een klontje boter. Kruiden met peper en zout. 1 el honing toevoegen en licht laten karamelliseren. Blussen met 1el balsamicoazijn en laten inkoken.
Ondertussen de geitenkaasjes, omhuld met een dun laagje spek, bestrooien met tijm en zonder vetstof langs beide zijden bakken in een pan met antikleeflaag.
Het witloof op een bord schikken met daarop de geitenkaasjes en enkele blaadjes veldsla als garnituur.
Opdienen met sneetjes toastbrood.

Serveertip : Gouden Carolus Tripel of Quicy (Loire wijn)

 

 

Brussels grondwitloofsla in Italiaanse kleuren

Recept: Simonne De Weser

Prijswinnaar  Mooist gepresenteerde recept seizoensopening Brussels Grondwitloof 2012

Bereiding :         

Snipper wat rauw Brussels grondwitloof fijn en plet 1 hardgekookt ei. Meng het Brussels grondwitloof en het ei samen met wat kerstomaatjes en tonijn in het bord. Leg hier bovenop nog enkele Brusselse Grondwitloofblaadjes, eierpartjes en groene olijven. Maak hierbij een dressing van half mayonaise, half magere yoghurt en zwarte peper.

 

 

Canneloni van Ganda Ham en Brussels of Brabants grondwitloof

Recept: Kris Wijnen - Degustation

voor 4 porties

8 plakken Ganda Ham
3 kropjes grondwitloof
1 soeplepel fijn gesneden platte peterselie
olijfolie
Aceto Balsamico
100 g Achelse blauwe
50 g pompernikkel (Brabants roggebrood)
peper en zout

Bereiding:
Het grondwitloof ontdoen van het hart en in lange reepjes snijden.
Op smaak brengen met peper, zout, platte peterselie, olijfolie  en Aceto Balsamico.
Vorm canneloni (rolletjes) met de plakken ham en het grondwitloof.
Schik de canneloni op een bord en versier met enkele stukjes Achelse blauwe en reepjes pompernikkel.


© Tony Le Duc

 

Dubbelspel van Brussels of Brabants grondwitloof, Ganda Ham coulis van Luikse siroop en Brusselse kaas

Recept: Patrick Van Casteren – De Laurier

Voor 4 porties

Witloofconfituur:
4 kropjes grondwitloof
8 sl lichte bruine suiker
1/2 dl sinaasappelsap
100 g rode bessen

Overige ingrediënten:
2 kropjes grondwitloof
1 kl mosterd
25 ml zonnebloemolie
peper en zout
8 plakken Ganda Ham
125 g mozzarella
125 g Brusselse kaas
80 g Luikse siroop
30 ml muskaatwijn

Bereiding:

Grondwitloofconfituur:

Snijd het grondwitloof in 4, verwijder de kern en snijd vervolgens in grove stukken. Breng het grondwitloof aan de kook samen met de andere ingrediënten. Laat zachtjes sudderen tot een stroperige massa is bekomen. Laat afkoelen om lauw te gebruiken.

Verwijder de kern van de kropjes grondwitloof en snijd ze in smalle reepjes. Breng op smaak met mosterd, zonnebloemolie, peper en zout.

Giet de mozzarella af en trek de kaas in kleine stukken uit mekaar. Meng d.m.v. een vork met de Brusselse kaas en breng op smaak met peper van de molen en zout. Verwarm de kaas gedurende enkele minuten op 180°C in de oven. Bouw dit gerecht op in een inoxring van ø 10 cm. Start met de grondwitloofconfituur en vervolgens een plak Ganda Ham. Schik hierop de salade van reepjes grondwitloof en de warme kaasmengeling. Drapeer op de kaasmengeling een plak Ganda Ham. Verwarm de Luikse siroop samen met muskaatwijn tot een stroperige saus.

Schik de torentjes op een bord, verwijder de inoxring en schenk rondom de coulis van Luikse siroop.


© Tony Le Duc

 

Plancha van Brussels of Brabants grondwitloof met Ganda Ham, lookchips en paprikasnippers               

Recept: Frank Fol – De Groentekok

Voor 4 porties

4 plakken Ganda Ham
4 grote lookteentjes
100 g rode paprika
4 kroppen grondwitloof
olijfolie
peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 100°C.
Leg de Ganda Ham op bakpapier op een ovenschaal.
Zet de oven af en plaats de ham in de oven tot ze droog is.
Snijd met de groentenschaaf dunne schijfjes van de gepelde lookteentjes. Bak deze traag goudbruin in de friteuse op 130°C en laat ze nadien uitlekken op keukenpapier.
Versnijd de paprika in fijne snippers (al dan niet gepeld). Bak ze zacht en kort aan in olijfolie.
Was en snijd elke krop grondwitloof in 4 in de lengte. Ontdoe van de harde kern. Bak de kroppen grondwitloof met wat olijfolie op de plancha of in een hete pan tot ze kleuren.
Goed kruiden met peper en zout.
Schik de kroppen grondwitloof op een bord en versier met de snippers paprika, gebakken chips van look en een streepje olijfolie.  Versier met een plakje gedroogde Ganda Ham.


© Tony Le Duc